Vážení návštěvníci,

Muzeum Hogwarts, které začala budovat mrzimorská kolej koncem roku 2008, bylo otevřeno v lednu 2009.

Muzeum se bude ještě dále doplňovat, proto jsou tu i některé sály, v nichž máme vystaveny ne úplně dokončené exponáty. Ale věříme, že naše Muzeum bude žít dál a rozvíjet se, aktualizovat se o nové události a obohacovat se o nové objevy, které učiní a vypátrají naši archiváři, archeologové a historici. Až přijdete příště, bude tu zas něco nového.:)

Sophia Glis Glisová, správkyně muzea (adresa e-sovince: sophia.glis#zavináč#gmail.com)
Kim Sarah Reevesová, asistentka správkyně muzea (adresa e-sovince:kimviridis#zavináč#gmail.com)

čtvrtek 15. ledna 2009

Čarointerview s RNDMr. Nimrandirem Elénérem, NhHh. – současným ředitelem Bradavické školy čar a kouzel

V roce 2005 kolejním ředitelem Mrzimoru Nimrandir Elénére
  • Ve školním roce Zima 2005 a Léto 2005 kolejní ředitel Mrzimoru (nastoupil po prof. Arthuru Jacobsovi)
  • V létě 2005 se stal ředitelem školy (po prof. Erasmu Irridaeovi) a Mrzimor převzala prof. Letitie te Tiba ředitelem školy je i v současnosti (léto 2011)
1. Důkladnou prohlídkou Síně slávy a studiem životopisů profesorů jsem zjistila, že prvním ředitelem obnovené Bradavické školy čar a kouzel se v roce 2004 stal pan Albus M. Dumbledore. O Vás vím, že zde působíte od téhož roku. Nastoupil jste tehdy hned jako profesor? Jaké předměty jste vyučoval?
Ano, nastoupil jsem přímo jako profesor a to zhruba měsíc po začátku školního roku jako učitel bílé magie. 


2. Ve školním řádu se hovoří o „Škole čar a kouzel, jejíž tradice se datuje od roku 2002“, v životopise profesorky Anseioly Renine Rawenclav je však uvedeno, že Bradavický hrad společně s madam Sefrenií z Ylary a pány Albusem M. Dumbledorem a Ashanty Justy Forsythem opět uvedla do provozu roku 2004. Co je tedy přesné? A co vlastně bylo s Bradavicemi před rokem 2004, respektive 2002?

O té době toho opravdu moc nevím, snad jen to, že výše jmenovaní působili na nějakém fóru o HP, postupně ale toto místo chřadlo a záhy se zrodila myšlenka na vybudování skutečné školy.

3. Kdy jste se vlastně stal ředitelem vy sám? Nastoupil jste do tohoto úřadu hned po panu A. M. Dumbledorovi či byl ještě někdo mezi tím?
Nástupcem prof. Dumbledora byl několik měsíců Erasmus Irridae, já jsem funkci převzal až po něm jako třetí v pořadí.


4. Ráda bych se dověděla něco více o panu A. M. Dumbledorovi. Je v příbuzenském vztahu s patrně nejslavnějším bradavickým ředitelem, Albusem Percivalem Wulfricem Brianem Dumbledorem (1881 - 1997), jak naznačuje jeho jméno?Co se vlastně stalo s bývalým ředitelem? Čím se zabývá v současnosti? Jste s ním v kontaktu? Pokud by to bylo možné, ráda bych položila pár otázek i jemu, mohl byste mi poskytnout jeho adresu?
Žádný příbuzenský vztah mi není znám, tedy ho nemohu potvrdit ale ani vyloučit. Pravdou je, že prof. Dumbledore ze školy odcházel se zřejmě ne moc příjemnými pocity, což bylo znát i ze zpráv, které vyvěsil na úvodní stránce. Vím, že posléze chtěl založit školu jinou, ale nikdy k tomu nedošlo. Dodnes je link http://www.hogwarts.cz/ pozůstatkem místa, kde kdysi stával náš hrad a které zůstalo majetkem prof. Dumbledora*). Co s ním je nyní, nemám tušení.
*) Poznámka správce muzea - 2011: Od ledna 2011 se škola z adresy http://www.hogwarts.czechzone.net/ opět přestěhovala na nové místo a najdeme ji zase na adrese http://www.hogwarts.cz/

-->5. V Síni slávy jsou vystaveny mramorové busty pana A. M.Dumbledora (první ředitel), madam Sefrenie z Ylary (zakladatelka školy) a pana Apofise de Corristo (tajemník školy). Ani jeden z nich již není na hradě. Madam Rawenclaw, která jako jediná ze zakladatelů na škole působí dodnes, zde sochu nemá – patrně z vrozené skromnosti. Proč však není sošně připomenut pan Ashanty Justy Forsyth? Upadl snad v nemilost? A opět – jaká je současnost madam z Ylary a pánů de Corristo a Forsytha? Nikoliv, socha prof. Forsytha zde není, protože i když přišel do školy po boku osob, které školu zakládaly, on sám se nijak významněji do běhu školy nikdy nezapsal a velice záhy ho okolnosti odvedly jinam. O současném působení zmíněných osobností toho opravdu moc nevím. Poslední stopa prof. de Corristy vedla do redakce fanfiction, na které vede odkaz z naší školy (http://harrypotter.fanfiction.cz/), jestli tam ale je dosud, to nemám tušení.

6. Můžete se Vy sám s námi podělit o nějakou zajímavou osobní vzpomínku na někoho ze zakladatelů obnovených Bradavic?
Nu, jedinou, kterou přiznám, je ta, že byli dosti jiní, než jsem si je kdy dříve představoval a znal pouze ze školy. Osobní setkání, jak to obvykle bývá, připravilo nejedno překvapení, v těchto případech příjemná :-)

7. Nyní, jak se zdá, se výuce již nevěnujete a vykonáváte pouze funkci ředitele školy. Nechybí Vám více kontaktu se studenty? Co všechno vlastně práce ředitele obnáší? Máte nějaké další funkce v kouzelnickém světě? A čím se rád bavíte ve volném čase?
Výuku jsem byl nucen odsunout na dobu, kdy vyřídím většinu záležitostí a budu na ní mít více prostoru. Jak se ovšem ukazuje, byla to myšlenka dosti nedomyšlená, každou chvíli se objevuje další neodkladná záležitost a tak to vypadá, že se k výuce dostanu až tak nástupem do důchodu :-) Mimo povinnosti volného času moc nezbývá, nicméně již dlouhou dobu se zajímám o technologie nejrůznějších magických holí.

8. Můžete prozradit čtenářům, na jakých školách a jaké všechny kouzelnické předměty jste studoval a co Vás nejvíc bavilo (jestli Vám něco nešlo se snad ani nebudu ptát, Vám šlo jistě všechno)?
Všechno taky ne, vždy se najde něco, co kouzelníku jde lépe a něco co tak úplně lépe nejde. Na školách, kde jsem za mlada studoval, bylo poněkud jiné rozložení předmětů, sice se sumarizačně obsahem moc nerozchází, ale přiřadit jmenovitě výběr jednotlivých předmětů moc nelze.

9. A také bych se ráda dověděla, co znamenají všechny Vaše akademické tituly (Bc. M.A. CScM. Dr.M. MrPh. RNDMr. V.a. N.m. NhHh. ) a kdy a za co Vám byly uděleny. Podobnou otázku bych Vám položila i ohledně Vašich řádů (Merlinův řád I. třídy, Řád Velké Bradavice).
A víte, že ani já u plna těch titulů vlastně nevím, co přesně znamenají? Bc. je jasné, to je můj první získaný akademický titul v mladých letech a ten se mi jasně vryl do paměti, jedná se o Bakaláře magie. Dr.M. a MrPh. jsou doktoráty z Vysokého magického učení a ty další… Asi bych musel najít diplomy někde v šuplíku a podívat se co tam přesně píší. U posledních tří nejde o tituly akademické, nýbrž čestné, jež se čas od času Starostolcem kouzelníkům udělují. Tedy pokud to vezmu popořadě, tak Veliký arcimág, Nejvyšší mírotvůrce a Nejvyšší hlavoun Hlavních hlavounů. Nu a co tyto tituly znamenají? Vždy jsem měl vlastně podezření, že tyto tituly mně byly uděleny jen proto, že jsem se stal ředitelem v jedné z nejstarších kouzelnických škol *usměje se*.

10. Co si myslíte o budoucnosti Bradavic? Jaké máte plány? Jsou dnešní studenti a profesoři v něčem jiní než ti dřívější? Domníváte se, že by se zde něco mělo změnit, zmodernizovat?
Nemyslím, že by byl kdokoliv jiný, jiná je doba, nicméně charaktery kouzelníků zůstávají stejné jak dnes, tak v dobách zakladatelů školy. Kam by škola měla dále směřovat? K sobě samé. Měla by cítit svou identitu a jedinečnost, měla by být prodchnuta přátelstvím a příjemnou atmosférou. Měla by poskytovat pocit domova a týmu. To vše jsou ale věci, o kterých nelze mluvit a ani je nelze plánovat, ty se musí žít.

11. Chtěl byste něco na závěr vzkázat čtenářům?
Není budoucnosti bez současnosti a současnosti bez minulosti. Važme si všech.


Děkuji za rozhovor.
Sophia Glis Glisová

Žádné komentáře:

Okomentovat