Vážení návštěvníci,

Muzeum Hogwarts, které začala budovat mrzimorská kolej koncem roku 2008, bylo otevřeno v lednu 2009.

Muzeum se bude ještě dále doplňovat, proto jsou tu i některé sály, v nichž máme vystaveny ne úplně dokončené exponáty. Ale věříme, že naše Muzeum bude žít dál a rozvíjet se, aktualizovat se o nové události a obohacovat se o nové objevy, které učiní a vypátrají naši archiváři, archeologové a historici. Až přijdete příště, bude tu zas něco nového.:)

Sophia Glis Glisová, správkyně muzea (adresa e-sovince: sophia.glis#zavináč#gmail.com)
Kim Sarah Reevesová, asistentka správkyně muzea (adresa e-sovince:kimviridis#zavináč#gmail.com)

čtvrtek 15. ledna 2009

Čarointerview s RNDMr. Anseiolou Renine Rawenclav, CScM.

Jedna ze zakladatelek hogwarské školy madam Anseiola Renine (Jasmis) Rawenclav

  • Madam Rawenclav byla v roce 2004 zakladatelka školy a zástupkyně ředitele,
  • ve školním roce zima 2005 - ředitelka Havraspáru,
  • od roku 2005 šéfredaktorka Denního Věštce a profesorka
  • 2. listopadu 2008 se v Severní věži provdala za profesora Serge Renine












1. Ve Vašem životopise, paní profesorko, je uvedeno, že jste to byla právě Vy, kdo obnovil Bradavický hrad. Společně s madam Sefrenií z Ylary a pány Albusem M. Dumbledorem a Ashanty Justy Forsythem jste Bradavice „opět uvedla do provozu roku 2004“. Ve školním řádu se však hovoří o „Škole čar a kouzel, jejíž tradice se datuje od roku 2002“. Co je tedy přesné? A co vlastně bylo s Bradavicemi před rokem 2004, respektive 2002?
Naše škola opravdu byla opětovně uvedena do provozu v roce 2004. Nevím, jak se do školního řádu dostal rok 2002, zřejmě nějaký šotek. Je velkým tajemstvím, co bylo se školou předtím. Traduje se, že škola byla uzavřena z finančních důvodů. Bylo tedy nutné školu jaksi zafinancovat, opravit polorozpadlé konstrukce a dodat původní lesk.

2. Vím, že jste byla první kolejní ředitelkou Havraspáru. Kdo všechno tuto funkci potom vykonával? A jak jste spokojena s tím, jak „Vaši“ kolej v současnosti vede pan profesor Werewolf?
Ano, to je pravda. Po mém odchodu z čela koleje se Havraspáru ujal pan Aramor von Alecat, dále madam Tatokolan Watanka, po ní slečna Judith Eleanor Pixie, jejím nástupcem se stal Carwin Malin Velien a konečně mistr John Werewolf. A ano, s jeho vedením jsem nadmíru spokojena. Havraspár opět žije oním aktivním a přátelským duchem, na kterého jsem zvyklá. Nelze než gratulovat a doufat, že to „mé“ koleji dlouho vydrží.

3. Ráda bych se dověděla něco více o panu A. M. Dumbledorovi. Je v příbuzenském vztahu s patrně nejslavnějším bradavickým ředitelem, Albusem Percivalem Wulfricem Brianem Dumbledorem (1881 - 1997), jak naznačuje jeho jméno? Co se vlastně stalo s bývalým ředitelem? Čím se zabývá v současnosti? Jste s ním v kontaktu? Pokud by to bylo možné, ráda bych položila pár otázek i jemu, mohla byste mi poskytnout jeho adresu?
Kolem prvního bradavického ředitele je mnoho otazníků, jeho původ nevyjímaje. V současnosti tuším pracuje pro Ministerstvo kouzel a kdesi vyučuje. Mohu mu o vás říci, avšak není příliš nadšen, když se jeho adresa vydává na potkání.

4. V Síni slávy jsou vystaveny mramorové busty pana A. M.Dumbledora (první ředitel), madam Sefrenie z Ylary (zakladatelka školy) a pana Apofise de Corristo (tajemník školy). Ani jeden z nich již není na hradě. Vy, madam Anseiolo, která jako jediná ze zakladatelů na škole působíte dodnes, zde sochu nemáte – patrně z vrozené skromnosti. Proč však není sošně připomenut pan Ashanty Justy Forsyth? Upadl snad v nemilost? A opět – jaká je současnost madam z Ylary a pánů de Corristo a Forsytha?
Inu, s panem Forsythem byly jisté nesrovnalosti. Dříve, než vůbec začal první školní rok, zmizel neznámo kam. Madam Sefrenie z Ylary je dle mých informací aktuálně v Grónsku, kde se podílí na programu tamějšího kouzelnického hospodářství. O aktivitách pana de Corristo nemám žádné informace. Ale zřejmě se ve světě neztratil.

5. Můžete se Vy sama s námi podělit o nějakou zajímavou osobní vzpomínku na někoho ze zakladatelů obnovených Bradavic?
Není žádným tajemstvím, že jsem vždy měla nejblíže k madam Sefrenii. Ale osobní vzpomínky jsou osobní právě proto, že je člověk nevytrubuje do světa, jestli mi rozumíte.

6.Můžete prozradit čtenářům, na jakých školách a jaké všechny kouzelnické předměty jste studovala a co Vás nejvíc bavilo (jestli Vám něco nešlo se snad ani nebudu ptát, Vám šlo jistě všechno)?
Nu, studovala jsem v Bradavické škole čar a kouzel v koleji Havraspár, dále jsem pokračovala na Magicko-Literární univerzitě, kde jsem také získala většinu z mých titulů. Nejvíce mne bavily Lektvary a Patolízing, na Magicko-Literární univerzitě to pak byly Fejetonismus, Sociologie a Imaginace.

7. A také bych se ráda dověděla, co znamenají všechny Vaše akademické tituly (Bc. M.A. CScM. Dr.M. MrPh. RNDMr.) a kdy a za co Vám byly uděleny? Podobnou otázku bych Vám položila i ohledně Vašich řádů (Picatrixův řád čarodějů, Řád ostrého brka).
Inu, tituly jsem získala studiem, jak také jinak. Picatrixův řád čarodějů pak za (dle mínění madam Angely) vynikající úroveň výuky. Řád ostrého brka náleží mé novinářské činnosti.

8. V současné době vyučujete předměty Filosofie, Literární seminář, Literární seminář – poezie, Mudlovská antropologie a Tajemství cizích řečí . Můžete je trochu přiblížit těm, kdo je neznají? Jak jste spokojena s úrovní studentů? Který předmět učíte nejraději?
Samozřejmě. Filosofii snad osvětlovat nemusím, každý si umí představit, o čem asi tak může být. Jsoucna, látky, tvary … Literární seminář je o autorském psaní. Probíráme prvky, které se v povídkách mohou objevit, ve vyšších ročnících pak různé literární žánry. Podobné je to v Literárním semináři – poezii. Mudlovská antropologie se zaměřuje na nauku o mudlovské kultuře. Nu a Tajemství cizích řečí je předmět čistě magicko-lingvistický. Můj hlavní předmět je Literární seminář. Přiznám se, že jej ráda učím, ale již méně ráda opravuji. Studenti totiž často přinášejí třicetipalcové pergameny. Nu, ta délka odrazuje. Ale kvalita tu je, zvláště ve vyšších ročnících. Vždy mne potěší vidět autorův růst.

9. Po celou dobu řídíte také významné kouzelnické periodikum Denní věštec. Co pro Vás tato práce znamená? Jste spokojená se svými spolupracovníky? Co děláte, pokud Vás podřízení rozčílí?
Znamená pro mne jistý druh relaxace. Což je paradoxní, protože jako novinář pracujete ve stresu. Ale je to zkrátka opět něco jiného než profesorování. Pátráte po záhadách, odhalujete, necháváte se fascinovat. A předáváte čtenářům informace. Úžasné. S mými spolupracovníky spokojená jsem, jsou to lidé na svém místě. A pokud mne rozčílí, což se nestává příliš často, snažíme se najít příčiny našeho nedorozumění a vést dialog. Jedině tak můžeme najít nějaké řešení.

10. Můžete nám říci, co Vás baví ve volném čase?
To víte, že ano! Já vám řeknu, kam chodím, a vy tam budete chodit také a psát o mně reportáže!

11. Nedávno jste se provdala za profesora Serge Renina. Jaké zatím máte dojmy jako novomanželka, prozradíte nám něco?
A co byste si tak přála vědět, drahá slečno? Nu dobrá, Serge je zkrátka úžasný. Samozřejmě tu jsou nějaké nesrovnalosti, jako například nepravidelné komínky prádla nebo hádky ohledně sady barevných talířků, ale věřím ve šťastnou budoucnost.

12. Co si myslíte o budoucnosti Bradavic? Jaké máte plány? Jsou dnešní studenti a profesoři v něčem jiní než ti dřívější? Domníváte se, že by se zde něco mělo změnit, zmodernizovat?
Profesoři a studenti jsou ve své podstatě stále stejní – jedni se snaží něco předat a druzí se snaží ty první pochopit. Jak moc je proces úspěšný, to záleží na obou stranách. A já? Mám plánu ještě nějakou chvíli zůstat v řadách profesorského sboru a rozšiřovat si tak vědomosti o studentech a lidech vůbec. A pak se uvidí.

13. Je něco, na co byste chtěla, abych se Vás ještě zeptala? Chtěla byste něco na závěr vzkázat čtenářům?
Ano. Dejte si pozor na aktivní novináře. A pokud už nějakého potkáte, utečte. :)

Děkuji za rozhovor.
Sophia Glis Glisová

Žádné komentáře:

Okomentovat