Vážení návštěvníci,

Muzeum Hogwarts, které začala budovat mrzimorská kolej koncem roku 2008, bylo otevřeno v lednu 2009.

Muzeum se bude ještě dále doplňovat, proto jsou tu i některé sály, v nichž máme vystaveny ne úplně dokončené exponáty. Ale věříme, že naše Muzeum bude žít dál a rozvíjet se, aktualizovat se o nové události a obohacovat se o nové objevy, které učiní a vypátrají naši archiváři, archeologové a historici. Až přijdete příště, bude tu zas něco nového.:)

Sophia Glis Glisová, správkyně muzea (adresa e-sovince: sophia.glis#zavináč#gmail.com)
Kim Sarah Reevesová, asistentka správkyně muzea (adresa e-sovince:kimviridis#zavináč#gmail.com)

čtvrtek 15. ledna 2009

Čarointervew s profesorkou MgM. Lenůlií Čihůlkovou, Mn.

Profesorka Lenůlie Čihůlková
Léto 2007 - studentka Nebelvíru, získala Cenu Godrika Nebelvíra
Zima 2008 - profesorka












Myslím, madam Lenůlie, že mohu bez nadsázky říci, že patříte mezi nejpopulárnější profesory v Bradavicích. Vaše předměty Jak se oblíbeným státi, Lexikon úspěšné čarodějky a Žertovné zaříkávání jsou velice oblíbené a vzpomínám si, jak jsem si při zápisu hned všimla, jak rychle byly obsazené.
Přitom, pokud dobře počítám, podle údajů v kartotéce patříte do profesorského stavu teprve druhým rokem. Zjistila jsem o Vás také, že jako studentka jste získala Řád Godrika Nebelvíra (nemusím se tedy ptát, do jaké jste chodila koleje!) a pro své mimořádné nadání jste se již po vystudování dvou let stala profesorkou. To je opravdu raketová kariéra!
Je o Vás také známo, a myslím, že je to také jeden z důvodů, proč si vás v Bradavicích všichni tak váží, že náročné povolání profesorky čar a kouzel zvládáte při péči o manžela Mudloslava a dva malé synáčky.


1. Dovolte mi tedy první otázku, doufám, že ji nebudete pokládat za příliš dotěrnou.
Když jste nastoupila do prvního ročníku bradavické školy, bylo Vám normálně jedenáct let jako ostatním? Nyní po uplynutí čtyř let od té doby uvádíte, že je Vám 35 let, použila jste snad nějaké postaršovací kouzlo? A Vaše dětičky se Vám narodily až jako profesorce, nebo již dříve?
Víte.. Věk bych raději nerozebírala.. chápete.. :-)
Dětičky jsem měla ještě předtím, než jsem se dala na dráhu profesorky, ale jak moc předtím, bych si také raději nechala schováno v soukromí.. ;-)

2. Také bych se ráda zeptala na Vašeho manžela Mudloslava, podle jména si nejsem jistá, ale on je mudla?
Mudloslav - můj drahý manžel - studoval rok v Nebelvíru jako já, ale více tíhl ke světu mudlů. Dalo by se říci: napůl mudla, napůl čaroděj (vznik jeho jména raději nezkoumejte :-D).

3. Jak Vaše rodina snáší Vaše čarodějnické aktivity?
Snažím se, aby je pociťovala co nejméně - na hradě se zdržuji převážně kolem poledne v době, kdy můj mladší syn spí.V okamžiku, kdy přijdou domů manžel se starším synem, pospíchám za nimi do světa mudlů.. :-)
4. Projevuje se u Vašich dětí kouzelnické nadání? Pokud ano, jak?
Jsou ještě malincí a mají dost času.. Zatím jsou kouzelně roztomilí.. :-D

5. Vy sama pocházíte z čistě kouzelnické rodiny?
Prabábi Eleonora, jež mi odkázala svůj butik Tři Hůlky, to byla nějaká čarodějka, nikdy by si nevzala mudlu.. Moje matka se do mudly zamilovala a já kráčím napůl v jejích šlépějích...

6. Co Vy osobně soudíte o soužití kouzelníků a mudlů? 
Jelikož je manžel napůl mudla, nejsem proti, jako správný Nebelvírčan.. :)
Občas je třeba žít i ve světě mudlů, abyste se naučili správně využívat výhody obou světů ;-)

7. Můžete prozradit čtenářům, jaké všechny kouzelnické předměty jste studovala a co Vás nejvíc bavilo (jestli Vám něco nešlo se ani nebudu ptát, Vám šlo nejspíš všechno)? A také bych se ráda dověděla, co znamenají všechny Vaše akademické tituly a za co Vám byly uděleny.
Juj.. to už po mě chcete příliš.. Ta paměť! :-D Vybavuji si velmi oblíbené předměty madam Angely (Kouzelnická haute couture, Domácí kouzlení), Astrologii , Numerologii a Taroty madam Tari, Barvokouzlení madam Leti, Latinu madam Consuely, Věštění madam Elle, Historii Hogwarts, Domácí škůdce a tvory kouzelného světa madam Amálky Zlaté, či Kouzelné formule.. Bylo toho asi víc - už si všechno opravdu nevybavím. Snažila jsem se vše dělat na sto procent.
Trochu jsem možná tápala v Astrologii.. :-)
Akademické tituly stále přibývají - je to ohodnocení za všechnu práci profesorky - také sbíráme body, jako vy. Na význam se mě raději neptejte.. Ostatně - kolega Ladard se nedávno v jedné soutěži snažil zjistit význam svého titulu.. No.. asi tak.. :-D

8. Mohla byste nám říci něco bližšího o předmětech, které vyučujete? Ne každý má totiž tu možnost je navštívit, když jsou vždy tak rychle obsazeny. (Zdá se mi, že Vaše předměty jsou opravdu originální a takové „ze života“ a že se tam užije i legrace.)
Ve velmi oblíbeném Žertovném zaříkávání se kloubí romantický příběh v pozadí spolu s výukou žertovných zaklínadel, které můžete použít na večírcích a nejen tam. Kouzla vyučuji humornou tématikou, ke každému patří nějaký příběh. Letos přibyl i druhý ročník, kde opět nechybí příběh a kouzla jsou tentokrát z mé soukromé rodinné pokladničky - dozvíte se spoustu nového o mých dětech, manželovi a snad se i zasmějete.. 
Jak se oblíbeným státi je druhý oblíbený předmět mezi studenty... Naučíte se vše důležité, co v životě potřebujete, abyste vždy stáli ve středu nějakého dění, žádná akce by se nemohla odehrát bez vás... Zkrátka jak se stát nepostradatelným společníkem v každé situaci... I zde je mnoho zábavných příběhů ze života, které by vás měly přivést na správnou cestu, jak s lidmi kolem vás jednat... I v tomto předmětu jsem pro velký počet zájemců otevřela pokračovací třídu - těším se na vás. 
Konečně poslední z mých předmětů, Lexikon úspěšné čarodějky... Zde se každá dívka naučí, jak se správně starat o svého „pana božského“, co je třeba vědět, umět, jak o sebe pečovat, jak pečovat o jeho blaho... Zkrátka ovládnout milostný život naplno tak, aby od vás váš vyvolený nebyl schopen odejít... ;-)

9. Velice populární jste také jako odbornice na módu. Staráte se o Salón a Butik madam Malkinové, modely prý i sama navrhujete a šijete. Můžete zejména nám mladším říci něco více o tom, jak to na Příčné funguje, co komu patří, jakou úlohu zde hraje profesor Werewolf, kdo vám s tím vším pomáhá a tak?
Profesor Werewolf jako zakladatel Příčné měl se mnou spoustu trpělivosti při jejím předávání a dodnes tak trochu působí jako má první pomoc, pokud si s něčím nevím rady. Jsem mu vděčná, že si na tohle místo tehdy vybral zrovna mne. Doufám, že její vedení dnes už zvládám ke spokojenosti všech..
Co se týče obleků – ano, spousta pochází z mého pera návrhářského, leč poslední dobou nemám tolik času, jak bych chtěla, tudíž hojně využívám návrhů našich velmi nadaných studentů. Jsou mezi nimi opravdové perly! Má práce spočívá v přešití návrhů, aby přesně pasovaly na vaše útlá tělíčka, starám se o prodej starších a obnošených věcí, využívám hodiny v mé kanceláři, kde zodpovídám veškeré vaše dotazy.. Je to práce těžká, ale velmi naplňující :-)

10. Co si myslíte o budoucnosti Bradavic? Domníváte se, že by se zde něco mělo změnit, zmodernizovat?
A naopak – zažila jste zde ještě původního ředitele A. M. Dumbledora? Máte nějakou zajímavou vzpomínku na někoho ze zakladatelů obnovených Bradavic?

Jsem v Bradavicích teprve pár let (dva roky jako studentka a nyní druhým rokem jako profesorka) - školních let samozřejmě.. Tudíž jsem zažila pouze vládu našeho současného pana ředitele, který vše dělá naprosto perfektně.. Nepřemýšlela jsem, co zlepšit - cítím se tu zatím jako doma. Bradavice mají určitě budoucnost.. My tu třeba za pár let nebudeme, ale podívejte se na ty přívaly netrpělivých nováčků rok, co rok.. Zkrátka bez světa fantazie by vymřelo něco krásného v každém z nás.. ;-)

Za rozhovor děkuje Sophia Glis Glisová

Žádné komentáře:

Okomentovat